У 2023 році податковими органами введено новий вид платежу - Мінімальне податкове зобов'язання.

Дата: 05.12.2023 11:21
Кількість переглядів: 104

 

Такий платіж являє собою окремий вид податків, який має сплатити кожен власник чи  користувач земельної ділянки сільськогосподарських угідь (паїв).

Величина такого зобов'язання буде розраховуватися від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а також числа місяців, в яких земля перебуває у власності чи користуванні.

Мінімальне податкове зобов'язання являє собою різницю між загальною сумою сплачених визначених податків та 4% нормативно-грошової оцінки землі (з 2024 року – 5% НГО).  Якщо для конкретної ділянки нормативна грошова оцінка не проводилась, то для його розрахунку застосовується показник  1 га ріллі по області.

Тобто, за приватизований пай сума цього податку буде меншою.

Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Відповідно, податкове повідомлення-рішення про сплату мінімального податкового зобов'язання за 2022 рік надсилається фізичним особам у 2023 році.

Якщо земельна ділянка до 2022 року була офіційно передана в оренду на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, платником мінімального податкового зобов’язання буде орендар (землекористувач), а не власник.

Варто врахувати, що у такому зобов'язанні  змінусовано всі суми сплачених податків. Якщо заборгованість з податку за землю за попередні періоди наявна, то буде доплюсована до цього зобов’язання. І навпаки, несплачене податкове зобов’язання буде входити до заборгованості та плюсуватиметься в наступних роках.

Тому слід серйозно відноситись до нового виду обов’язкового платежу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь