Каноницька громада
Рівненська область, Вараський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Каноницької сільської ради до жителів Каноницької громади-прихожан Української православної церкви (московського патріархату) із закликом розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою.

Дата: 30.05.2023 10:03
Кількість переглядів: 1264

                                         

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

депутатів Каноницької сільської ради до жителів Каноницької громади-прихожан Української православної церкви (московського патріархату) із закликом розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою.

 

Шановні жителі Каноницької громади-прихожани Української православної церкви (московського патріархату)!

Відповідно до рішення Рівненської обласної ради від 10 квітня 2023 року № 699 депутати Каноницької сільської ради звертаються до Вас із закликом припинити підтримувати діяльність Української православної церкви (московського патріархату) на території Каноницької громади та виконати рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Україна як самостійна незалежна держава має свою визнану усім світом церкву – Православну Церкву України.

За весь час російської агресії проти України з 2014 року офіційні представники Української православної церкви (московського патріархату) жодного разу не засудили таку агресію та не виступили проти вбивства українських громадян. Ними не представлено суспільству України актів публічного каяття чи вибачення, не спростовано організаційної залежності від країни-агресора.

На десятому році російсько-української війни слід покласти край будь-яким зв’язкам із російською федерацією.

Вважаємо, що на даний час суспільний настрій на території громади визрів до зміни підпорядкованості релігійних громад УПЦ МП.

Закликаємо громадян провести відповідні збори у населених пунктах Озеро, Новаки, Дубівка та Кідри Каноницької громади та розглянути питання зміни підлеглості релігійних громад Української православної церкви (московського патріархату) в канонічних та організаційних питаннях шляхом внесення відповідних змін та доповнень до статутів (положень) релігійних громад.

 

СХВАЛЕНО

двадцять восьмою позачерговою сесією Каноницької сільської ради,

рішення від 11 травня 2023 року №579

 

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

депутатів Каноницької сільської ради до Верховної Ради України щодо необхідності відповідного правового регулювання процесу подальшої діяльності Української православної церкви (московського патріархату) на відповідній території громад

 

 

10 квітня 2023 року Рівненською обласною радою прийнято звернення до органів місцевого самоврядування Рівненської області щодо припинення діяльності Української православної церкви (московського патріархату) на території територіальних громад Рівненської області.

Ми, депутати Каноницької сільської ради, вцілому схвалюємо дане звернення та стоїмо на спільній позиції з депутатами Рівненської обласної ради.

Серед іншого, своїм зверненням депутати Рівненської обласної ради вимагають від органів місцевого самоврядування Рівненської області всіляко сприяти зміні підлеглості релігійних громад Української православної церкви (московського патріархату) в канонічних та організаційних питаннях шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів (положень) релігійних громад, а також позбавити їх своїми рішеннями прав на нерухоме майно.

Однак при виконанні зазначених вимог на практиці стикнулися з великою проблемою відсутності відповідних повноважень.

Вважаємо, що виконувати вимоги Рівненської обласної ради щодо перепідпорядкування релігійних громад Української православної церкви (московського патріархату) слід з одночасним прийняттям Верховною Радою України відповідного нормативно-правового акту, який би врегулював процес подальшої діяльності Української православної церкви (московського патріархату) силами органів місцевого самоврядування. Тим більше, коли стаття 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» декларує відокремлення церкви (релігійних організацій) від держави та забороняє державі втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій.

Вважаємо, що Верховній Раді України необхідно виконати рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" та подальшу діяльність Української православної церкви (московського патріархату) визнати незаконною.

Ми, депутати Каноницької сільської ради, розуміємо, що не можемо ігнорувати будь-які загрози з боку агресора, в тому числі й ті, які йдуть від росії з використанням діяльності Української православної церкви (московського патріархату) як свого інструменту внутрішнього впливу.

Ми готові ставати на захист нашого національного інтересу, в тому числі й духовного розвитку суспільства через свою Православну Церкву України. Але для цього органам місцевого самоврядування потрібні чіткі інструкції, які будуть визначені чинним законодавством України.

Ми відчуваємо загальний настрій наших громад безконфліктно перейти до Православної Церкви України, але для цього не має бути альтернативи у вигляді Української православної церкви (московського патріархату), що можливо зробити виключно шляхом реалізації відповідної законодавчої ініціативи.

Віримо у нашу Перемогу! Слава Україні!

 

СХВАЛЕНО

двадцять восьмою позачерговою сесією Каноницької сільської ради,

рішення від 11 травня 2023 року №579

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь