Каноницька громада
Рівненська область, Вараський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Каноницької сільської ради до Міністерства юстиції України щодо неприпустимості ліквідації Володимирецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Рівненської області

Дата: 05.04.2023 09:53
Кількість переглядів: 255

Відкрите звернення!

Депутатський корпус Каноницької сільської ради висловлює стурбованість жителів Каноницької територіальної громади щодо можливої ліквідації Володимирецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Така ліквідація неодмінно призведе до погіршення доступності адміністративних послуг у частині державної реєстрації актів цивільного стану, які є особливо чутливими та затребуваними від населення, особливо у період дії правового режиму воєнного стану в Україні.

З моменту створення Каноницької територіальної громади, базові функції у частині державної реєстрації актів цивільного стану народження, шлюбу та смерті, здійснюються відповідальними працівниками сільської ради.

Однак, як показує практика, значна частина жителів громади всеодно змушена звертатись до найближчого Володимирецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі. Це спричинено неналежною роботою системи ДРАЦС (закритий доступ працівникам сільської ради до реєстру у зв’язку з воєнним станом, відсутня технічна можливість перевірки ними медичних свідоцтв про народження, тощо) та відсутністю повноважень державної реєстрації актових записів про встановлення батьківства, про зміну імені, про розірвання шлюбу, про усиновлення, тощо.

Протягом 2022-2023 років Каноницькою сільською радою зареєстровано у загальній кількості 96 актових записів щодо жителів нашої громади, а Володимирецьким відділом ДРАЦС, в той же час, зареєстровано 173 таких актових записів.

Поряд з тим, інші громади Вараського району, які створені навколо бувших районних центрів (селища Володимирець та Зарічне) та міста обласного значення Вараш, не мають у своїй структурі органів державної реєстрації актів цивільного стану. Адміністративне обслуговування цих громад у сфері ДРАЦС здійснюється, в тому числі, Володимирецьким відділом ДРАЦС.

Ми схвалюємо загальну політику у сфері ДРАЦС, яку активно провадить Мін’юст, але ключове завдання, яке потребує вирішення у сфері реєстрації актів цивільного стану, – це забезпечення рівної можливості для всіх громадян отримувати адміністративні послуги у цій сфері.

Але, звертаємо увагу, що в теперішніх умовах воєнного стану і в майбутній повоєнний час питання зміни системи ДРАЦС потребуватиме широкої суспільної довіри. Саме тому відповідні кроки скорочення підрозділів ДРАЦС мають бути належно вивірені та впроваджені поетапно та саме основне – у мирний час.

 

Прийнято двадцять сьомою сесією Каноницької сільської ради восьмого скликання,

рішення №539 від 29 березня 2023 року

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь