Каноницька громада
Рівненська область, Вараський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

IV РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ "РЕФОРМА СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ" У ЛЬВОВІ

Дата: 15.11.2021 18:12
Кількість переглядів: 3387

12 листопада у м.Львів відбувся регіональний форум "Реформа системи шкільного харчування", участь у якому взяли заступник Каноницького сільського голови Василь Дуляницький та начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Софія Шидловська.

Нові стандарти та меню, сучасні технологічні процеси, роль громад та керівників закладів освіти в успішній реалізації реформи шкільного харчування, ефективний контроль і безпека. Про це та багато іншого йшлося під час форуму. Серед спікерів на обговореннях були присутні:

- Олена Зеленська, перша леді України;

- Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України; - Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України;

- Євген Клопотенко, засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування»;

- Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів;

- Едем Адаманов, директор ДУ «Професійні закупівлі»;

- Максим Козицький, голова Львівської ОДА;

- Василь Задворний, генеральний директор ДП «Прозорро»;

- Ольга Піщанська, голова Антимонопольного комітету України.

Під час форуму йшлося про складові реформи, оновлення нормативної бази, безпечність та якість, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування, строки реалізації реформи та очікуваний результат. Важливим аспектом реформи є моніторинг її впровадження, яким опікується, зокрема, Держспоживслужба. Завдяки моніторингу вдалося не лише виявити слабкі місця в матеріально-технічному забезпеченні шкільного харчування, але й напрацювати цінний досвід розв’язання актуальних проблем.

Співпраця з органами місцевого самоврядування та безпосередньо із засновниками закладів є ключовим показником до успішних результатів реформи. З-поміж інших тем форуму: нові норми – тлумачення, етапність переходу, «гнучкий період»; нове меню – підхід до складання, технологічні карти, система погодження, рекомендоване меню; кухар як носій нових знань і основний реалізатор реформи; успішні кейси інших країн та імплементація їх в Україні; безпека приготування та НАССР; проведення публічних закупівель у сфері організації харчування та добросовісна конкуренція; проєктний підхід переоснащення закладів – капітальний ремонт, будівництво з нуля. На модернізацію харчоблоків за рік скерували 242 млн гривень (150 млн з державного бюджету, близько 90 млн – з місцевих). Під час форуму продемонстрували приготування їжі на новому обладнанні, яке дозволяє швидше приготувати велику кількість порцій і забезпечити їх свіжість. 4 кухарі протягом 45 хвилин приготували страви з нового шкільного меню для майже 700 чоловік. Серед страв були курячі і рибні котлети, булгур, плов з куркою, два види овочевих салатів, гречка з м’ясом, овочевий суп та десерт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь