Програма щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Каноницькій територіальній громаді на 2024 - 2025
УКРАЇНА
КАНОНИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ВАРАСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ХXXVІІ СЕСІЯ VІІІ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ №719
07 березня 2024 року с. Каноничі
Про затвердження Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Каноницькій територіальній громаді на 2024 - 2025
З метою комплексного підходу до подальшої організації системи шкільного харчування у закладах освіти Каноницької територіальної громади, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-p «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з ïї реалізації у 2023 - 2024 роках», та обласної програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Рівненській області на 2024-2025 роки, яка затверджена розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 22 січня 2024 року №27, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада
В И Р І Ш И Л А:
- Затвердити Програму щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Каноницькій територіальній громаді на 2024 - 2025 роки згідно додатку.
- Фінансовому відділу виконавчого комітету Каноницької сільської ради, при формуванні річних бюджетів, передбачити кошти на реалізацію затвердженої програми.
- Видатки та реалізацію програми проводити за наявності відповідних кошторисних призначень.
- Виконавцям програми забезпечити неухильне виконання завдань та заходів програми.
- Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного та культурного розвитку, гуманітарних питань та інвестицій.
Сільський голова Віктор СЕМЧУК
Додаток до рішення сесії Каноницької сільської ради
07 березня 2024 року №719
Програма
щодо реалізації Стратегії реформування
системи шкільного харчування на період до 2027 року
у Каноницькій територіальній громаді
на 2024 - 2025 роки
Загальні положення
Програма щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Каноницькій територіальній громаді на 2024 - 2025 роки (далі — Програма) визначає мету, зміст, завдання та проблеми щодо організації харчування, конкретизує перелік основних напрямів i заходів з реалізацїі стратегічних цілей, очікуваних результатів.
Підставою для розроблення Програми є.
Розроблення зумовлено необхідністю:
планування та розвитку наступних етапів реформи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, а також подолання невирішених проблем;
забезпечення повноцінного, калорійного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах освіти;
забезпечення права учнів (вихованців) закладів освіти громади на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до вікових особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування;
постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини; покращення роботи мережі їдалень та буфетів закладів освіти; вдосконалення професійного рівня з питань організацїі харчування дітей; забезпечення санітарно—гігієнічних та протиепідемічних вимог в закладах
освіти, де здійснюється харчування дітей;
здійснення модернізації матеріально-технічного стану шкільних харчо-блоків та їдалень;
запровадження сучасних форм організації шкільного харчування.
Мета та основні завдання Програми
Основною метою Програми є забезпечення повноцінного, калорійного, якісного та безпечного харчування дітей у закладах загальної середньої та дошкільної освіти, забезпечення права учнів (вихованців) закладів освіти області на якісне харчування та дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у поживних речовинах та енергії, відповідно до віково-статевих особливостей та санітарно-гігієнічних вимог до режиму харчування, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, залучення до постачання продуктів харчування сільськогосподарських виробників та переробних підприємств області.
Основними завданнями Програми є:
покращення роботи мережі їдалень та буфетів закладів освіти; забезпечення дотримання фізіологічних потреб дитячого організму у
поживних речовинах та енергії відповідно до віково-статевих особливостей;
дотримання норм харчування та калорійності страв;
вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей; забезпечення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в закладах
освіти, де здійснюється харчування дітей;
забезпечення лабораторного контролю безпечності та якості сировини та харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей;
організація якісного та безпечного харчування; модернізація харчоблоків;
дотримання вимог системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP) (далі — система HACCP);
розвиток кадрового потенціалу; впровадження нових норм харчування; формування культури здорового харчування.
План заходів із виконання Програми
План заходів із виконання Програми, спрямований на розв’язання проблем та досягнення мети Програми, наведено у додатку.
Координацію співпраці щодо завдань Програми здійснює відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Каноницької сільської ради..
Нормативно-правове забезпечення
Програма розроблена відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-p «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023 - 2024 роках», Обласної програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Рівненській області на 2024-2025 роки, затвердженої розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 22 січня 2024 року №27 з урахуванням Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"
Фінансове забезпечення Програми
Програма фінансується з місцевого бюджету Каноницької територіальної громади та за рахунок інших джерел, які не заборонені
Ефективність реалізації Програми
Виконання Програми дасть змогу в межах реформування системи шкільного харчування забезпечити:
різноманітне, збалансоване та якісне харчування у закладах освіти, що зокрема сприятиме соціальному захисту вразливих груп населення;
формування навичок, що сприятимуть усвідомленому вибору здорового харчування, зокрема як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах;
зниження відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;
підвищення рівня задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
зміну харчових уподобань дітей шкільного віку;
збільшення кількості модернізованих харчоблоків.
Секретар Олексій ХРИСТЯНОВИЧ
Додаток
до Програми щодо реалізації
Стратегії реформування системи
шкільного харчування на період
до 2027 року у Каноницькій територіальній
громаді на 2024-2025 роки
План заходів із виконання
Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року
у Каноницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки
Найменування завдання |
Найменування заходу |
Термін виконання |
Відповідальні виконавці |
Індикатор виконання |
Очікуваний результат |
Орієнтовні обсяги фінансування |
|
Стратегічна ціль 1. Замовники мають достатньо фінансового ресурсу для закупівель харчування та здійснюють закупівлі просто й ефективно Операційна ціль 1.1. Фінансування дозволяє здійснювати якісні закупівлі |
|||||||
|
Здійснювати моніторинг стану впровадження реформи харчування у закладах освіти
Надавати необхідну консультативну допомогу щодо особливостей і вимог до забезпечення харчування у закладах освіти |
Постійно
Постійно |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Каноницької сільської ради (далі – Відділ ВОКМС)
Відділ ВОКМС |
Звітні матеріали
Листи, роз’яснення |
Наявність актуальних даних про стан організації харчування у закладах освіти
Засновники закладів освіти та заклади освіти знають і розуміють особливості і вимоги щодо організації харчування |
|
|
|
Проаналізувати вартість харчування у закладах освіти громади |
Січень 2024 року |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС |
Результати аналізу |
Отримання даних для прийняття ефективних управлінських рішень |
|
|
|
Висвітлювати можливості та переваги використання Prozorro Market |
Постійно |
Відділ ВОКМС |
Кількість користувачів Prozorro Market |
Підвищення зручності та ефективності участі постачальників у закупівельних процедурах |
|
|
Стратегічна ціль 2. Відновлені та модернізовані харчоблоки закладів освіти дозволяють використовувати новітні технологічні процеси, покращувати показники енергоефективності та дотримуватися вимог системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) Операційна ціль 2.1.Відновлена та модернізована мережа харчоблоків закладів освіти дозволяє забезпечувати здобувачів освіти повноцінним, безпечним та різноманітним харчуванням |
|
||||||
2.1.1. Визначити потреби закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків, що дозволить передбачити пріоритетність проєктів |
Здійснити опитування закладів освіти щодо проблемних питань та потреб в організації харчування
Визначити попередній перелік закладів освіти, що потребують відновлення та/або модернізації харчоблоків, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі – система НАССР), та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті |
Лютий 2024 року
Лютий 2024 року |
Відділ ВОКМС
Відділ ВОКМС |
Результати опитування
Визначено перелік закладів |
Отримання наборів даних для формування карти потреб закладів освіти
Пріоритизація потреб закладів освіти для прийняття ефективних управлінських рішень |
|
|
2.1.2. Забезпечити спрямування коштів місцевого бюджету та коштів, залучених від донорських організацій, на відновлення та розвиток освітньої інфраструктури |
Визначити пріоритетні проєкти, спрямовані на розвиток освітньої інфраструктури, в межах передбачених видатків |
Постійно |
Каноницька сільська рада |
Кошти спрямовано на реалізацію проєктів з метою покращення умов харчування здобувачів освіти |
Поліпшено умови навчання у закладах загальної середньої освіти, здобувачі освіти мають покращені умови харчування |
|
|
2.1.3. Забезпечити розроблення проєктно-кошторисних документацій з модернізації харчоблоків у закладах загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи НАССР, та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті |
Врахувати рекомендації для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоків при розробленні проєктно-кошторисної документації |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС |
Проєкти відновлення харчоблоків у закладах загальної середньої освіти враховують сучасний технологічний процес |
Створено умови для дотримання норм системи НАССР, покращення якості та безпечності харчування у закладах освіти |
|
|
Операційна ціль 2.2. Заклади освіти спроможні впровадити та підтримувати дієву систему НАССР |
|
||||||
2.2.1. Визначити цільові групи для комунікації та сприяти спільній інформаційно-комунікаційній кампанії |
. Визначити цільові аудиторії онлайн-курсу стосовно розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР |
Березень 2024 року |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Визначено цільові аудиторії онлайн-курсу |
Пройдено онлайн-курс із урахуванням особливостей цільових аудиторій |
|
|
2.2.2. Комунікувати з організатором шкільного харчування щодо забезпечення системності та регулярності підвищення кваліфікації, оновлення знань працівників харчоблоків |
Забезпечити участь працівників харчоблоків закладів загальної середньої освіти у навчаннях |
Постійно |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Залучено працівників харчоблоків до навчань та вебінарів. Кількість осіб, які взяли участь у навчанні та вебінарах |
Підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування у закладах освіти щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР |
|
|
Стратегічна ціль 3. Заклади освіти забезпечені достатнім штатом кваліфікованих працівників, які організовують харчування якісно та безпечно і сприяють формування в учнів/учениць здорових харчових звичок Операційна ціль 3.1. У закладах освіти працюють мотивовані та професійні медичні працівники та працівники харчоблоків |
|
||||||
3.1.1. Налагодження комунікації з організатором гарячого харчування у закладах освіти з питань підвищення кваліфікації шкільних кухарів |
Рекомендувати організатору харчування у закладах освіти приділяти належну увагу підбору кваліфікованих кухарів |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Надано рекомендації |
Здійснено підбір кваліфікованих кухарів у їдальні закладів освіти |
|
|
3.1.2. Підготовка кухарів за новими програмами у закладах професійної (професійно-технічної) освіти |
Рекомендувати кухарям закладів освіти підвищувати кваліфікацію на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти |
Упродовж 2024 року |
Керівники ЗЗСО |
Надано рекомендації |
Підвищено професійні компетентності працівників їдалень закладів освіти |
|
|
3.1.3. Підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти на базі навчально-практичних центрів |
Сприяти проходження кухарями закладів освіти навчань на базі навчально-практичних центрів підвищення кваліфікації кухарів |
Постійно |
Керівники ЗЗСО |
Кількість кухарів, які підвищили кваліфікацію у зазначених закладах |
Підвищення якості освітнього процесу |
|
|
3.1.4. Інформувати про переваги співпраці громади та організатора харчування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів |
Висвітлити успішні практики співпраці громади та організатора харчування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів |
Щокварталу упродовж 2024-2025 років |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Матеріали опубліковано на офіційному сайті сільської ради |
Покращення якості підвищення кваліфікації кухарів |
|
|
Операційна ціль 3.2. Педагогічні працівники та керівники закладів освіти набули відповідних компетентностей і сприяють формуванню навичок здорового харчування учнів та їхніх батьків |
|
||||||
3.2.1. Сприяти підвищенню кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) і керівників закладів освіти у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти |
Розробити графіки підвищення кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) і керівників закладів освіти у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти |
Щороку |
Відділ ВОКМС
|
Кількість педагогічних працівників, керівників закладів освіти, які пройшли підвищення кваліфікації за даною темою |
Підвищення компетентності педагогічних працівників, управлінської спроможності керівників закладів освіти з питань організації харчування |
|
|
Операційна ціль 3.3. Орган управління освітою у територіальній громаді ефективно впроваджує реформу шкільного харчування |
|
||||||
3.3.1. Участь відповідальних осіб ОУО у заходах з упровадження реформи системи шкільного харчування |
Забезпечити участь у вебінарах, семінарах та інших заходах департаменту освіти і науки Рівненської ОДА, Рівненського ОІППО |
Постійно |
Відділ ВОКМС
|
Забезпечено участь у відповідних заходах |
Підвищено ефективність впровадження реформи шкільного харчування |
|
|
Стратегічна ціль 4. Українці свідомо обирають здорове харчування Операційна ціль 4.1. Харчування учнів у закладах освіти повноцінне, збалансоване та відповідає затвердженим нормам |
|
||||||
4.1.1. Спільно з організатором гарячого харчування у закладах освіти забезпечити якісне надання таких послуг |
Забезпечити організацію харчування відповідно до вимог законодавства |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Кількість дітей, які отримують харчування у закладах освіти |
Забезпечення комфортного та безпечного освітнього середовища, зокрема забезпечення державних гарантій щодо безоплатного харчування категорій осіб, визначених законодавством |
|
|
4.1.2. Формувати в освітньому середовищі інформаційне поле для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом нових форм передачі знань (навчальні візити, майстер-класи, дегустації тощо) |
Розробити та запровадити інтерактивні заходи щодо здорових харчових звичок для дітей шкільного віку |
Постійно |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Кількість дітей, охоплених офлайн- та онлайн-заходами |
Формування компетентностей. Необхідних для здорового життя у нових формах передачі знань |
|
|
Секретар сільської ради Олексій Христянович
УКРАЇНА
КАНОНИЦЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ВАРАСЬКОГО РАЙОНУ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ХLII СЕСІЯ VІІІ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ № 819
02 жовтня 2024 року с. Каноничі
Про внесення змін до Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року
З метою удосконалення комплексного підходу до подальшої організації системи шкільного харчування у закладах освіти Каноницької територіальної громади, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-p «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023 - 2024 роках», та обласної програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Рівненській області на 2024-2025 роки, яка затверджена розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації від 22 січня 2024 року №27, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», сільська рада
В И Р І Ш И Л А:
- Затвердити зміни до Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, яка затверджена рішенням Каноницької сільської ради від 07 березня 2024 року №719, виклавши План заходів із виконання Програми у новій редакції згідно додатку.
- Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного та культурного розвитку, гуманітарних питань та інвестицій.
Сільський голова Віктор СЕМЧУК
Додаток
до рішення сесії Каноницької сільської ради
від 02 жовтня 2024 року № 819
Додаток
до Програми щодо реалізації
Стратегії реформування системи
шкільного харчування на період
до 2027 року у Каноницькій територіальній
громаді на 2024-2025 роки
План заходів із виконання
Програми щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року
у Каноницькій територіальній громаді на 2024-2025 роки
Найменування завдання |
Найменування заходу |
Термін виконання |
Відповідальні виконавці |
Індикатор виконання |
Очікуваний результат |
Орієнтовні обсяги фінансування |
|
Стратегічна ціль 1. Замовники мають достатньо фінансового ресурсу для закупівель харчування та здійснюють закупівлі просто й ефективно Операційна ціль 1.1. Фінансування дозволяє здійснювати якісні закупівлі |
|||||||
|
Здійснювати моніторинг стану впровадження реформи харчування у закладах освіти
Надавати необхідну консультативну допомогу щодо особливостей і вимог до забезпечення харчування у закладах освіти |
Постійно
Постійно |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Каноницької сільської ради (далі – Відділ ВОКМС)
Відділ ВОКМС |
Звітні матеріали
Листи, роз’яснення |
Наявність актуальних даних про стан організації харчування у закладах освіти
Засновники закладів освіти та заклади освіти знають і розуміють особливості і вимоги щодо організації харчування |
Не потребує фінансування |
|
|
Проаналізувати вартість харчування у закладах освіти громади |
Січень 2024 року |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС |
Результати аналізу |
Отримання даних для прийняття ефективних управлінських рішень |
Встановлюється рішенням виконавчого комітету Каноницької сільської ради |
|
|
Висвітлювати можливості та переваги використання Prozorro Market |
Постійно |
Відділ ВОКМС |
Кількість користувачів Prozorro Market |
Підвищення зручності та ефективності участі постачальників у закупівельних процедурах |
Не потребує фінансування |
|
Стратегічна ціль 2. Відновлені та модернізовані харчоблоки закладів освіти дозволяють використовувати новітні технологічні процеси, покращувати показники енергоефективності та дотримуватися вимог системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) Операційна ціль 2.1.Відновлена та модернізована мережа харчоблоків закладів освіти дозволяє забезпечувати здобувачів освіти повноцінним, безпечним та різноманітним харчуванням |
|
||||||
2.1.1. Визначити потреби закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків, що дозволить передбачити пріоритетність проєктів |
Здійснити опитування закладів освіти щодо проблемних питань та потреб в організації харчування
Визначити попередній перелік закладів освіти, що потребують відновлення та/або модернізації харчоблоків, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі – система НАССР), та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті |
Лютий 2024 року
Лютий 2024 року |
Відділ ВОКМС
Відділ ВОКМС |
Результати опитування
Визначено перелік закладів |
Отримання наборів даних для формування карти потреб закладів освіти
Пріоритизація потреб закладів освіти для прийняття ефективних управлінських рішень |
Не потребує фінансування |
|
2.1.2. Забезпечити спрямування коштів місцевого бюджету та коштів, залучених від донорських організацій, на відновлення та розвиток освітньої інфраструктури |
Визначити пріоритетні проєкти, спрямовані на розвиток освітньої інфраструктури, в межах передбачених видатків |
Постійно |
Каноницька сільська рада |
Кошти спрямовано на реалізацію проєктів з метою покращення умов харчування здобувачів освіти |
Поліпшено умови навчання у закладах загальної середньої освіти, здобувачі освіти мають покращені умови харчування |
Не потребує фінансування |
|
2.1.3. Забезпечити розроблення проєктно-кошторисних документацій з модернізації харчоблоків у закладах загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання норм системи НАССР, та приготування якісної і безпечної їжі в асортименті |
Врахувати рекомендації для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоків при розробленні проєктно-кошторисної документації |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС |
Проєкти відновлення харчоблоків у закладах загальної середньої освіти враховують сучасний технологічний процес |
Створено умови для дотримання норм системи НАССР, покращення якості та безпечності харчування у закладах освіти |
300 тис. грн., місцевий бюджет |
|
Операційна ціль 2.2. Заклади освіти спроможні впровадити та підтримувати дієву систему НАССР |
|
||||||
2.2.1. Визначити цільові групи для комунікації та сприяти спільній інформаційно-комунікаційній кампанії |
. Визначити цільові аудиторії онлайн-курсу стосовно розроблення, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР |
Березень 2024 року |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Визначено цільові аудиторії онлайн-курсу |
Пройдено онлайн-курс із урахуванням особливостей цільових аудиторій |
Не потребує фінансування |
|
2.2.2. Комунікувати з організатором шкільного харчування щодо забезпечення системності та регулярності підвищення кваліфікації, оновлення знань працівників харчоблоків |
Забезпечити участь працівників харчоблоків закладів загальної середньої освіти у навчаннях |
Постійно |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Залучено працівників харчоблоків до навчань та вебінарів. Кількість осіб, які взяли участь у навчанні та вебінарах |
Підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування у закладах освіти щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР |
Не потребує фінансування |
|
Стратегічна ціль 3. Заклади освіти забезпечені достатнім штатом кваліфікованих працівників, які організовують харчування якісно та безпечно і сприяють формування в учнів/учениць здорових харчових звичок Операційна ціль 3.1. У закладах освіти працюють мотивовані та професійні медичні працівники та працівники харчоблоків |
|
||||||
3.1.1. Налагодження комунікації з організатором гарячого харчування у закладах освіти з питань підвищення кваліфікації шкільних кухарів |
Рекомендувати організатору харчування у закладах освіти приділяти належну увагу підбору кваліфікованих кухарів |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Надано рекомендації |
Здійснено підбір кваліфікованих кухарів у їдальні закладів освіти |
Не потребує фінансування |
|
3.1.2. Підготовка кухарів за новими програмами у закладах професійної (професійно-технічної) освіти |
Рекомендувати кухарям закладів освіти підвищувати кваліфікацію на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти |
Упродовж 2024 року |
Керівники ЗЗСО |
Надано рекомендації |
Підвищено професійні компетентності працівників їдалень закладів освіти |
5 тис. грн., місцевий бюджет |
|
3.1.3. Підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти на базі навчально-практичних центрів |
Сприяти проходження кухарями закладів освіти навчань на базі навчально-практичних центрів підвищення кваліфікації кухарів |
Постійно |
Керівники ЗЗСО |
Кількість кухарів, які підвищили кваліфікацію у зазначених закладах |
Підвищення якості освітнього процесу |
5 тис. грн., місцевий бюджет |
|
3.1.4. Інформувати про переваги співпраці громади та організатора харчування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів |
Висвітлити успішні практики співпраці громади та організатора харчування із закладами професійної (професійно-технічної) освіти з питань перепідготовки кухарів |
Щокварталу упродовж 2024-2025 років |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Матеріали опубліковано на офіційному сайті сільської ради |
Покращення якості підвищення кваліфікації кухарів |
Не потребує фінансування |
|
Операційна ціль 3.2. Педагогічні працівники та керівники закладів освіти набули відповідних компетентностей і сприяють формуванню навичок здорового харчування учнів та їхніх батьків |
|
||||||
3.2.1. Сприяти підвищенню кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) і керівників закладів освіти у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти |
Розробити графіки підвищення кваліфікації педагогічних працівників (здоров’язбережувальна галузь) і керівників закладів освіти у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти |
Щороку |
Відділ ВОКМС
|
Кількість педагогічних працівників, керівників закладів освіти, які пройшли підвищення кваліфікації за даною темою |
Підвищення компетентності педагогічних працівників, управлінської спроможності керівників закладів освіти з питань організації харчування |
Не потребує фінансування |
|
Операційна ціль 3.3. Орган управління освітою у територіальній громаді ефективно впроваджує реформу шкільного харчування |
|
||||||
3.3.1. Участь відповідальних осіб ОУО у заходах з упровадження реформи системи шкільного харчування |
Забезпечити участь у вебінарах, семінарах та інших заходах департаменту освіти і науки Рівненської ОДА, Рівненського ОІППО |
Постійно |
Відділ ВОКМС
|
Забезпечено участь у відповідних заходах |
Підвищено ефективність впровадження реформи шкільного харчування |
5 тис. грн., місцевий бюджет |
|
Стратегічна ціль 4. Українці свідомо обирають здорове харчування Операційна ціль 4.1. Харчування учнів у закладах освіти повноцінне, збалансоване та відповідає затвердженим нормам |
|
||||||
4.1.1. Спільно з організатором гарячого харчування у закладах освіти забезпечити якісне надання таких послуг |
Забезпечити організацію харчування відповідно до вимог законодавства |
Постійно |
Каноницька сільська рада Відділ ВОКМС
|
Кількість дітей, які отримують харчування у закладах освіти |
Забезпечення комфортного та безпечного освітнього середовища, зокрема забезпечення державних гарантій щодо безоплатного харчування категорій осіб, визначених законодавством |
Не потребує фінансування |
|
4.1.2. Формувати в освітньому середовищі інформаційне поле для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом нових форм передачі знань (навчальні візити, майстер-класи, дегустації тощо) |
Розробити та запровадити інтерактивні заходи щодо здорових харчових звичок для дітей шкільного віку |
Постійно |
Відділ ВОКМС Керівники ЗЗСО |
Кількість дітей, охоплених офлайн- та онлайн-заходами |
Формування компетентностей. Необхідних для здорового життя у нових формах передачі знань |
Не потребує фінансування |
|
Секретер сільської ради Олексій ХРИСТЯНОВИЧ